Επίσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Ως  δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ συμμετείχαμε στην  διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου Νεάπολης- Συκεών που επισκέφθηκε το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης και τον υπουργό Θ.Καράογλου την Πέμπτη 3 Μάρτη 2020. Η επίσκεψη αφορούσε στην κατάθεση  αιτημάτων για σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα αρχικά τοποθετηθήκαμε επί της σκανδαλώδους καθυστέρησης του προγράμματος που αφορά την σίτιση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Νεάπολης –Συκεών. Είναι γνωστό τοις πάσι (αν και- παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο και την συζήτηση του θέματος και στην ΠΕΔ-, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι γνώστης του προβλήματος !) ότι 3.250 μαθητές του Δήμου μας στερούνται τα σχολικά γεύματα εξαιτίας δικαστικών διενέξεων μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν   στον μειοδοτικό διαγωνισμό .   Παρ’ ότι αναδείχθηκε  η εταιρεία που μειοδότησε,   η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός  Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για άγνωστους λόγους  δεν της ανέθεσε την υλοποίηση του προγράμματος με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να  πλησιάζει στο τέλος της και να αναζητείται ακόμη επιτακτικά λύση μόνο στους διαδρόμους των δικαστηρίων και του ΟΠΕΚΑ.. 

   Συγκεκριμένα επισημάναμε  ότι η παροχή σχολικών γευμάτων- ως διαχρονικό αίτημα εκπαιδευτικών  και γονέων – εντάθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης , αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται μερικώς με την ανάθεσή  της μέσω διαγωνισμού σε ιδιωτικές εταιρείες ,γεγονός που δημιουργεί προβλήματα όπως αυτό που παρατηρείται στον Δήμο Νεάπολης –Συκεών αλλά και σε άλλους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Υπερασπιστήκαμε  ακόμη τον μόνιμο και δημόσιο χαρακτήρα των σχολικών γευμάτων, την αναγκαιότητα αυστηρού ποιοτικού ελέγχου τους από δημόσιο φορέα , την διασφάλιση των κατάλληλων υποδομών και του κατάλληλου προσωπικού για την αξιοπρεπή διανομή τους, καθώς και την επέκτασή τους και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.   Σε καιρούς « μεταμνημονιακής κανονικότητας» η κοινωνική αναγκαιότητα των σχολικών γευμάτων συνεχίζει να είναι επιτακτική και η λύση του προβλήματος δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ζήτημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Αυτών των προτεραιοτήτων που η κυβερνητική πολιτική δεν αξιολογεί ως άκρως σημαντικές, όπως αποδεικνύει η χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση για την εύρεση  μιας λύσης προς όφελος των μαθητών. 

Στην συνέχεια παρουσιάσαμε την θέση μας  για το θέμα των ΕΛΤΑ και συγκεκριμένα για  την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει κάποια υποκαταστήματα στον νομό Θεσσαλονίκης ,μεταξύ αυτών και το υποκατάστημα της Νεάπολης. Η πρόθεση αυτή δεν αφορά  μόνο συγκεκριμένα υποκαταστήματα, αλλά αποτελεί κατά την γνώμη μας ζήτημα κεντρικής πολιτικής επιλογής ,αφού δεν οδηγεί μόνο στην ταλαιπωρία των πολιτών, που θα αναγκάζονται να μετακινούνται για την εξυπηρέτηση τους στο κατάστημα  των ΕΛΤΑ Συκεών (το οποίο αδυνατεί για ευνόητους λόγους να εξυπηρετήσει χιλιάδες δημότες-ισσες από τις τέσσερις ενότητες του Δήμου),αλλά σηματοδοτεί και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και σταδιακή παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Μια πολιτική που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  μέσω του περίφημου « Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που με συνοπτικές διαδικασίες παραχωρεί καίριους τομείς της λειτουργίας των Δήμων σε ιδιώτες εργολάβους. Υπό αυτήν την έννοια επιβάλλεται η Διοίκηση του Δήμου να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος του υποκαταστήματος στην Νεάπολη και να προχωρήσει στην κινητοποίηση των δημοτών-ισσών και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα και με ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Σε αναμονή της επίσημης  απάντησης της κυβέρνησης

~  συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άμεση παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθήτριες και μαθητές του Δήμου μας 

~συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε  τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ και να εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης  τους.

Για την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ 

Γιάννης Λαθήρας & Μαρία Κυπραίου    

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s