8 Μάρτη : αγώνας για κοινωνική αλλαγή

8 Μάρτη 2020 και Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας  στην δίνη της  καταπίεσης, της  διπλής και τριπλής εκμετάλλευσης, της ανισότητας, της  συνεχώς αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών  σε όλο τον πλανήτη .

 Η 8η Μάρτη, κόντρα στην εικόνα που παρουσιάζουν, δεν είναι μια μέρα γιορτής για το “ασθενές” φύλο ούτε μια μέρα για να μοιράζουν οι δήμαρχοι λουλούδια (!).Αντίθετα καθιερώθηκε βασισμένη στους αγώνες χειραφέτησης των γυναικών στην εργασία και το σπίτι.

Επίκαιρα όσο ποτέ τα αιτήματα  των εργατριών στον κλάδο της  κλωστοϋφαντουργίας που ξεσηκώθηκαν το 1857  διεκδικώντας εξίσωση μισθών με τους άνδρες παράλληλα με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς   και μείωση  ωρών εργασίας .  

Οι  γυναικοκτονίες που βαφτίζονται εγκλήματα πάθους,  οι βιασμοί με πέπλο νομιμοποίησης,   ο διάχυτος  σεξισμός  , η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση συμπληρώνουν σήμερα το πάζλ της εργασιακής επισφάλειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της μισθολογικής ανισότητας σε σχέση με τους άνδρες και της αμφισβήτησης στην πράξη θεμελιωδών  δικαιωμάτων, όπως αυτό της άδειας εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό άλλωστε  ότι στην ΕΕ της “προόδου” και της “δημοκρατίας” οι γυναίκες έχουν συνολικά  οικονομικές απολαβές μικρότερες κατά 41,1% από  αυτές των ανδρών ,ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 45,2%. Μέσα σε ένα τέτοιο  σκηνικό μιας ολοένα συντηρητικοποιούμενης κοινωνίας  οι γυναίκες  πλήττονται  ακόμη περισσότερο, αφού αυτές  βιώνουν  στην καθημερινότητα τις συνέπειες των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν  οδηγήσει στην κατάρρευση κάθε δημόσιας κοινωνικοπρονοιακής δομής, και  επωμίζονται δυσανάλογα βάρη.

 Γι αυτό και   θεωρούμε ότι   η Τοπική Αυτοδιοίκηση- και συγκεκριμένα ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών-  επιβάλλεται  έμπρακτα   να υπερασπιστεί και να απαιτήσει:

  • τον δωρεάν και δημόσιο  χαρακτήρα των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.
  • την επέκταση και ενίσχυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.
  • την δημιουργία  δημοτικών δομών για την ελάφρυνση της εργασίας στο σπίτι  (όπως  παροχή σχολικών γευμάτων στους μαθητές, οργάνωση χώρων  με πλυντήρια- εστιατόρια) και την ενίσχυση και λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων σε 24ωρη βάση.
  • την υποστήριξη των Συμβουλευτικών Σταθμών σε κάθε τοπική ενότητα  με το κατάλληλο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό(ψυχολόγοι ,κοινωνικοί λειτουργοί) με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών αναφορικά με ζητήματα οικογενειακού προγραμματισμού, σεξουαλικού προσανατολισμού και κακοποίησης γυναικών.  
  • την οργάνωση και προβολή εκδηλώσεων σε κάθε τοπική ενότητα  για ζητήματα ισότητας φύλων

και κυρίως

τις  μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενες-ους στον Δήμο( σχολικές καθαρίστριες-καθαριστές, σχολικοί τροχονόμοι, εργαζόμενες-οι σε κοινωνικές  δομές).

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

  πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια στον σεξισμό και τις διακρίσεις είναι ένας αγώνας καθημερινός , ένας αγώνας  για κοινωνική αλλαγή που δεν περιορίζεται σε επίπεδο τυπικής κατοχύρωσης της ισότητας των φύλων, αλλά κρίνεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές σε ζητήματα φύλου και ισότητας.

  Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

~ συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση στις 12.00π.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s