Ενημερωτικό κείμενο για την επίσκεψή μας στην Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου

Αντιπροσωπεία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ με συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων Γιάννη Λαθήρα , Μαρίας Κυπραίου και των μελών της Δημοτικής Κίνησης Νίκου Κουϊουρουκίδη, Γεωργίας Σωτηρίου και Χρήστου Μασούρα πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Δομή Παροχής Συσσιτίου και Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Νεάπολης- Συκεών. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν αναλυτικά από την κυρία Βασσάρα, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, και τους εργαζόμενους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου , της Παροχής Συσσιτίου , του ΤΕΒΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής) και του Κοινωνικού Φαρμακείου .

Συγκεκριμένα το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστηρίζει κάθε μήνα 300 οικογένειες( 800 περίπου άτομα) με τρόφιμα και «είδη πρώτης ανάγκης, είδη υγιεινής, ρουχισμό, οικιακό εξοπλισμό, βιβλία κ.α.», όπως η διοίκηση αναφέρει σε ανακοινώσεις της, και η Δομή Σίτισης παρέχει καθημερινά 134 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017 μέσω της Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κ. Μακεδονίας , καλύπτει μόνο την μισθοδοσία των πέντε (5) εργαζόμενων ,οι οποίοι εργάζονται σε καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας(ετήσια σύμβαση -ΙΔΟΧ) , ενώ τα λειτουργικά έξοδα και ο χώρος που στεγάζει την δομή καλύπτεται με έξοδα του Δήμου. Τα τρόφιμα για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται από δωρεές και χορηγίες επιχειρήσεων, συλλόγους , οργανωμένους φορείς, σχολεία και συνεισφορές ατόμων. Παράλληλα ο Δήμος με διαγωνισμό καλύπτει την προμήθεια προϊόντων και για τις δύο δομές .Οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις που καθορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια(κινητή, ακίνητη περιουσία και περιουσιακά τεκμήρια).

Μέσω του ίδιου προγράμματος (ΕΚΤ και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας ) και με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια λειτουργεί και η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου, η οποία εξυπηρετεί 200 άτομα (ανασφάλιστα , ασφαλισμένα καθώς και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Δήμο μέσω προγράμματος REACT) ) και στην οποία οι εργαζόμενοι είναι δύο (ένας-μια εκ των οποίων φαρμακοποιός) και υπό το καθεστώς των ίδιων ελαστικών θέσεων εργασίας . Σε ό,τι αφορά το ΤΕΒΑ (υλοποιείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας και Συμπράξεων Δήμων),αυτό εξυπηρετεί με τρόφιμα μια φορά τον μήνα 1.800 οικογένειες που δικαιούνται ΚΕΑ(Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης),αλλά δεν είναι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (οι οποίοι αναλαμβάνουν και την διανομή ΤΕΒΑ )δηλώνουν την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού ,αφού τα 5 άτομα δεν επαρκούν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Κοινωνικό Φαρμακείο, αφού η μια θέση φαρμακοποιού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε- και έχουμε πολλές φορές δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο- ότι οι δομές αυτές επιβάλλεται να συνεχίσουν να υφίστανται , επιβάλλεται να ενισχυθούν οικονομικά αλλά και με το κατάλληλο, επαρκές μόνιμο προσωπικό και να διευρυνθούν. Αυτό αποδεικνύουν άλλωστε και στοιχεία του Δήμου σύμφωνα με τα οποία 2.500 οικογένειες υποστηρίζονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, 1.800 οικογένειες από το ΤΕΒΑ και 300 οικογένειες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κυρίως, όμως, επιβάλλεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας αυτών των Δομών ,ώστε να μην εξαρτώνται από την αγωνιώδη, όπως τονίζουμε, προσπάθεια χρηματοδότησης μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ούτε από χορηγίες και δωρεές.

Σε εποχές που η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας συνεχώς υποβαθμίζεται και ετοιμάζεται να παραδοθεί στην «αγαθοεργία» των ιδιωτών, ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ διεκδικούμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση σταθερά προσανατολισμένη στην καθολική προστασία ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s