2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών (24/2)

Ενημερωτικό των συμβούλων της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Στην 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών ,που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Φλεβάρη ,οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

 Επισημάναμε με προτάσεις και ερωτήσεις:

 •  την ανάγκη προγραμματισμού των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.
 • την ανάγκη πραγματοποίησης Ειδικής Συνεδρίασης με αποκλειστικό  θέμα την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε κάθε τοπική ενότητα.
 • την ανάγκη συνέχισης, διεύρυνσης και οικονομικής ενίσχυσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών(Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου).  
 • την έλλειψη πρόσβασης  για ΑΜΕΑ στο Εθνικό Κολυμβητήριο Νεάπολης. Συγκεκριμένα τονίσαμε ότι η πρόσβαση είναι αδύνατη και από την κεντρική είσοδο και από τον χώρο των αποδυτηρίων προς την πισίνα και ζητήσαμε να ενημερωθούν τα Ε.Α.Κ.Θ(Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης) για την επίλυση του προβλήματος.
 • την δυσκολία  διέλευσης αυτοκινήτων  εξαιτίας των σταθμευμένων αυτοκινήτων στην οδό Ν. Παρασκευά (Συκιές) και την ανάγκη λήψης μέτρων και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.
 • ενημερωθήκαμε από την Διοίκηση για την αποδοχή  παλαιότερης πρότασής μας που αφορούσε την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης  για το σημαντικό ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων και της γενικότερης διαχείρισης τους. Η συνεδρίαση προσδιορίστηκε χρονικά στα μέσα του Μάρτη.

Καταθέσαμε ψηφίσματα:

 •   για τα προβλήματα των σχολικών καθαριστριών/καθαριστών και την ανάγκη   μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων. Η Διοίκηση  φάνηκε να ενοχλείται και ανέβαλε τη συζήτηση για επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
 • για την μη παραχώρηση χώρου σε φασιστικές οργανώσεις όπως αυτή  του  «Iερού Λόχου» .H συγκεκριμένη οργάνωση ανακοίνωσε διοργάνωση του Makedonian Pride 2» στις 3 Μάη 2020. Πέρσι η αντίστοιχη εκδήλωση είχε ακυρωθεί, καθώς κανένας Δήμος εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν δέχτηκε να τους παραχωρήσει χώρο για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε το ψήφισμα στην βασική του θέση με μια γενικότερη  διατύπωση που  αφορά  κάθε αίτημα τέτοιου είδους.

 Υπερψηφίσαμε :

 • ψήφισμα που κατατέθηκε από την παράταξη ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ Νεάπολης και προτείναμε αγωνιστική κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα τις επόμενες μέρες. Έγινε δεκτό χωρίς ,όμως, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία της κινητοποίησης.
 • Ψήφισμα ενάντια στην συμφωνία για τις βάσεις που κατατέθηκε από την παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Απορρίφθηκε από την παράταξη του Δημάρχου.
 • Αίτημα χρηματοδότησης για την ανακατασκευή στάσεων του ΟΑΣΘ που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Προτείναμε μάλιστα την υιοθέτηση( έστω ενδεικτικά )του μοντέλου στάσεων – μικρών βιβλιοθηκών. Με την ευκαιρία στηλιτεύσαμε την απουσία του δήμου από την κινητοποίηση που διοργάνωσαν πολλοί φορείς της πόλης στις 23 Φλεβάρη για την δραματική κατάσταση που επικρατεί  στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών.

Υποστηρίξαμε:

 ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ –ΑΜΕΑ που ζητούσε συνέχιση των προγραμμάτων και μονιμοποίηση των εργαζομένων. Ο δήμαρχος αρνήθηκε επίμονα, επιτέθηκε πάλι στους εκπροσώπους του Σωματείου  Εργαζομένων με απαξιωτικές  φράσεις του τύπου «πουλάνε προστασία»  και ανέβαλε τη συζήτηση για επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Καταψηφίσαμε  ακόμη μια παραχώρηση υπηρεσιών (κλάδεμα δένδρων) σε ιδιώτες-εργολάβους  κατά την πάγια τακτική της διοίκησης και με το μονότονα επαναλαμβανόμενο επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού (14 άτομα μόνο ενεργά στην συγκεκριμένη υπηρεσία ) και …τεχνογνωσίας. Το θέμα αφορούσε συνοπτικό διαγωνισμό για σύμβαση διάρκειας 12 μηνών, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 74.300 ευρώ και έδωσε την αφορμή και για ερώτηση σχετική με το υπερβολικό έως και …ανορθόδοξο κλάδεμα δένδρων από τα συγκεκριμένα συνεργεία.

Καταγγείλαμε :  την συνέχιση της υποχρηματοδότησης των σχολείων που λειτουργούν με ασφυκτικούς –περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα διατίθενται σαν πρώτη δόση μόνο 223.400 € για τις 75 σχολικές μονάδες του δήμου μας!

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι:  Μαρία Κυπραίου & Γιάννης Λαθήρας

Ακολουθούν τα ψηφίσματα που πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

 1. Πρόταση για ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης – Συκεών

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης – Συκεών δηλώνει την αντίθεση του στην διοργάνωση εκδηλώσεων ρατσιστικού μίσους εντός των ορίων του.

Η φασιστική ομάδα με το όνομα «Ιερός Λόχος» ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση στην πόλη μας με το όνομα «Makedonian Pride 2» στις 3 Μάη 2020. Δηλώνουμε πως δεν σκοπεύουμε να παραχωρήσουμε άδεια για καμιά τέτοια εκδήλωση στο Δήμο μας. Πέρσι η αντίστοιχη διοργάνωση είχε ακυρωθεί, καθώς κανένας Δήμος εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν δέχτηκε να τους παραχωρήσει χώρο για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Θέλουμε μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική, μακριά από φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

2. Για τη μονιμοποίηση των Σχολικών Καθαριστριών/ών

Στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου μας εργάζονται συνολικά δεκάδες καθαριστές και καθαρίστριες, εκ των οποίων ελάχιστοι με μόνιμη σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ)  και οι υπόλοιποι/ες  με τις προβλεπόμενες κάθε φορά συμβάσεις.  Πανελλαδικά σε σύνολο 12.500 εργαζόμενων,  οι 9.500 είναι  συμβασιούχοι-ες .

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην σχολική  καθαριότητα διεκδικούν την επίλυση των  χρόνιων  εργασιακών και ασφαλιστικών τους  προβλημάτων και προχώρησαν σε 48ωρη απεργία στις 6-7 Φλεβάρη.

Εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας  και υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες. Οι εξευτελιστικές αμοιβές τους  με βάση τις αίθουσες που καθαρίζουν,  καταβάλλονται με μνημειώδη  καθυστέρηση τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο από το  Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ)  !!! και σε περίπτωση ασθένειας καλούνται  να  πληρώσουν τον αντικαταστάτη τους !. Επιπλέον αμφισβητείται το δικαίωμα τους στην απεργία.

Με δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι αυτοί καθαριστές και καθαρίστριες  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, του δημόσιου  σχολείου κρίσιμες για την υγεία των μαθητών και των  εκπαιδευτικών  το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης Συκεών ζητά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και τη μονιμοποίηση των παραπάνω εργαζόμενων, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Συκιές 24/2/2020

Για την «πόλη αλλιώς»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Λαθήρας Γιάννης & Μαρία Κυπραίου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s