Να φύγουν Τώρα τα ΜΑΤ απ΄τα νησιά: Η καλύτερη δομή είναι η κοινωνία

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι αποβάσεις των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και η δράση τους ως στρατός κατοχής κατά των κατοίκων. Αντί η κυβέρνηση να στείλει καράβια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να βρεθούν τρόποι ανθρώπινης διαμονής τους μέσα στις πόλεις και μετακίνησής τους στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν, έστειλε καράβια γεμάτα αστυνομία και εξοπλισμό ακραίας καταστολής. Για να βάλει τους πρόσφυγες μέσα σε κέντρα-φυλακές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μετατρέψει τα νησιά σε απέραντες φυλακές, επιτηρούμενες από ΜΑΤ.

«Η ελευθερία για τους πρόσφυγες είναι ελευθερία για όλους».

Τώρα φαίνεται πως η εχθρότητα προς πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέπει σε εχθρό του συστήματος τον λαό. Η κυβέρνηση, αφού στοίβαξε στα κολαστήρια της Χίου και της Λέσβου χιλιάδες ικέτες, αφού έθρεψε στις τοπικές κοινωνίες την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αφού ανέχτηκε τις ρατσιστικές συμμορίες στα νησιά που έκαναν επιθέσεις στους πρόσφυγες/μετανάστες όταν διεκδικούσαν ανθρώπινους όρους ζωής, σήμερα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και να αντιμετωπίσει με ακραία καταστολή όποιον αντιδρά στα σχέδιά της. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην παιδεία…

Μπροστά στα μάτια των κατοίκων των νησιών φαίνονται τώρα ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους και την οικονομική λεηλασία των πολυεθνικών. Αντίπαλοι των εργατικών και των λαϊκών στρωμάτων των νησιών είναι οι κυβερνήσεις  που μετέτρεψαν τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών» -υλοποιώντας τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας-, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υψώσει ματωμένα τείχη στην προσφυγιά. Είναι οι ΗΠΑ, το κεφάλαιο -ελληνικό και πολυεθνικό- που κάνει βρόμικες μπίζνες πάνω σε όλα αυτά.

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και όλων των μεταφερόμενων δυνάμεων καταστολής από Λέσβο και Χίο. Τα νησιά θέλουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές.
  • Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ τώρα.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά. Ελεύθερη μετακίνηση τους στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού τους. Κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο».
  • Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις και τα χωριά σε ανθρώπινες συνθήκες. Επέκταση της λειτουργίας του προγράμματος στέγασης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Καλύτερη δομή είναι η κοινωνία! Προγράμματα στήριξης από τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών!
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s