Ενημερωτικό των παρεμβάσεων των συμβούλων της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ στο δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών

84558390_2801098349929059_2714582741692710912_o.jpg

Κατά την διάρκεια της 1ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών για το 2020 , οι δημοτικοί Σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ κάναμε τις εξής παρεμβάσεις.

Καταθέσαμε ερωτήσεις για:

 1.  Την απόλυση 230 περίπου εργαζομένων συμβασιούχων μέσω Κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ  και μέσω ΑΣΕΠ. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού τον Φεβρουάριο πρόκειται να απολυθούν  και άλλοι 150 , ενώ η νέα φάση προβλέπει μείωση των συμβασιούχων στα 215 άτομα. Καταδικάσαμε ακόμα μια φορά την ανακύκλωση των εργαζομένων και την  πάγια τακτική – επιμονή της Διοίκησης να μην διεκδικεί  μόνιμο προσωπικό. Οι απολύσεις αυτές  στερούν τον δήμο από το απαιτούμενο προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και νομιμοποιούν το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της εργασιακής και οικονομικής επισφάλειας.
 2. Την στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για την μονιμοποίηση των θεσμών καθώς και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές.
 3. Την μισθοδοσία του προσωπικού της ΚΕΥΝΣ και των σχολικών καθαριστριών. Η διοίκηση υποσχέθηκε την πλήρη ομαλοποίηση της πληρωμής τους.
 4.  Το πρόγραμμα ανασχεδιασμού του δημόσιου χώρου με στόχο «την εικαστική, λειτουργική και διαδραστική αναβάθμισή του» ή αλλιώς Δίκτυο Τοποσήμων. Οι απαντήσεις ήταν εξίσου θολές  με το ύφος του κειμένου της αρχικής εισήγησης. Σε κάθε περίπτωση το  σοβαρό  θέμα του επανασχεδιασμού του δημόσιου χώρου (όπως η Δημοτική Αρχή το διακινεί με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο) θα το  επαναφέρουμε σε επόμενη συνεδρίαση .
 5. Τον χρόνο που απαιτείται για την έγκριση  έκτακτης  οικονομικής ενίσχυσης σε δημότες –ισσες.     

Προτείναμε :

 1. Την επίσπευση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης και επικείμενης καύσης απορριμμάτων υπό το φως των εξελίξεων (ανακοίνωση των 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μεταξύ αυτών και αυτή της Δυτικής Θεσσαλονίκης)  και αποκαλύψεων ότι ή χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους από αέριους ρύπους στην Ευρώπη!  και ότι στον ΣΜΑ Ευκαρπίας καθώς και στον ΧΥΤΑ Φυλής  εντοπίζονται ραδιενεργά κατάλοιπα !
 2. Την συμμετοχή του δήμου στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τον ΟΑΣΘ στις 22 Φλεβάρη.
 3. Την άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εκφράσει  την αντίθεσή του  για τα διαφαινόμενα σχέδια περαιτέρω αντιδημοκρατικής ανάδειξης και λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων. Προβλέπεται κατάργηση της απλής αναλογικής , θέσπιση πλαφόν 3%  για την εκλογή δημοτικού συμβούλου , μείωση του αριθμού των μελών του κατά 1/3, εκλογή με 40% από την πρώτη Κυριακή κ.α.
 4.  Την μείωση του ορίου αναπηρίας από 80% (που ισχύει σήμερα) στο 67% προκειμένου να δικαιούνται δημότες-ισσες μείωση των δημοτικών τελών ή απαλλαγή από αυτά ( πρόταση που καταθέσαμε και στην συζήτηση για τα δημοτικά τέλη).Το θέμα επανήλθε με αφορμή  το αίτημα που κατέθεσε συνδημότης μας  για επαναφορά της μείωσης των δημοτικών τελών  μετά την συνήθη πλέον πρακτική  του  «σφαγείου» του ΚΕΠΑ να περιορίζει ποσοστά αναπηρίας χρόνων από 80%  στο 67% .
 5. Την  ανάληψη δράσεων του Δήμου για το άλσος της δεντροφυτείας (αποκατάσταση των παιδικών χαρών  που παραμένουν σε εγκατάλειψη και αχρηστία πολλά χρόνια, δημιουργία χώρων εστίασης- αθλοπαιδιών και αφόδευσης κατοικίδιων, πρόνοια για  ταΐστρες- σπιτάκια για τα αδέσποτα,                   τοποθέτηση επαρκών καλυμμένων ξύλινων κάδων,   εμπλουτισμό του πρασίνου,  σχεδιασμό και δημιουργία πάρκου νερού σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ κ.λπ.). Προτείναμε , μάλιστα, θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τοπικής Κοινότητας  στον  χώρο της Δενδροφυτείας  με την συμμετοχή των κατοίκων.

Καταγγείλαμε :

 1. Την κοπή δεκάδων δένδρων στο πάρκο των Ρουμανικών στην Νεάπολη  (μια περιοχή με ελάχιστο ποσοστό πρασίνου) στα πλαίσια της …ανάπλασης του!
 2. Την στελέχωση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με εκπρόσωπο του …Συνδέσμου Εξαγωγέων  Β. Ελλάδας ! και του ΕΚΘ προκειμένου η σύνθεση της ΔΕΠ να είναι φιλική προς την Διοίκηση . Την ίδια στιγμή καθυστερεί η εκπροσώπηση της Ένωσης Γονέων Νεάπολης- Συκεών και …αγνοείται  από την δημοτική αρχή η ιδιαίτερα δραστήρια Ένωση Γονέων Πεύκων, μια περιοχής με εκρηκτικά προβλήματα σχολικής στέγης

Καταψηφίσαμε :

 1. Ακόμη μια παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους (αυτή την φορά το έργο αφορά την συντήρηση των αντλιοστασίων στο άλσος της Δεντροφυτείας Συκών και τις αρδευτικές εγκαταστάσεις του Δήμου).
 2. Την ψήφιση ..εξόδων κηδείας (!)  από το ταμείο του Δήμου για τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Στα πλαίσια της θέσης μας για κατάργηση των προνομίων των αιρετών (δωρεάν είσοδος σε καλλιτεχνικές παραστάσεις κλπ.  ) οι δημοτικοί Σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ έχουμε αποποιηθεί αυτών των προνομίων.

Υπερψηφίσαμε :

 1.  Ψήφισμα για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα  Επαναπατριζόμενων  από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής  Ένωσης, οι οποίοι διεκδικούν δικαίως την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης του ν.4387/2016 που απαιτεί  40 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην χώρα για χορήγηση σύνταξης .
 2.  Ψήφισμα που κατατέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση για την άμεση ανάγκη έναρξης του προγράμματος σίτισης των μαθητών των σχολείων που έχει σταματήσει λόγω διένεξης των ενδιαφερόμενων εταιρειών! και της ολιγωρίας της κυβέρνησης.  Αφού επισημάναμε και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την σίτιση των μαθητών, τονίσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ,να παρέχει ποιοτικά γεύματα , να ελέγχεται  από δημόσιο φορέα και να περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών . Τελικά η πλειοψηφία ενέκρινε άλλο ψήφισμα παρακάμπτοντας αυτές τις παραμέτρους, δηλαδή την ανάγκη αύξησης των εκπαιδευτικών δαπανών και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.
 3. Την πρόσληψη προσωπικού για το πρόγραμμα REACT που αφορά την στέγαση προσφύγων σε σπίτια της περιοχής .Τονίσαμε την ανάγκη επέκτασής του και υποστηρίξαμε τον έλεγχό του – όπως και όλων  των προσφυγικών δομών-από δημόσιο φορέα.

 Η  εξαντλητική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κράτησε  ακόμη μια φορά από τις 8μμ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα ! με τους περισσότερους συμβούλους να έχουν αποχωρήσει κατά την διάρκειά της.  Η εικόνα αυτή παρουσιάζει στοιχεία   θεσμικού εκφυλισμού και θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμοποίησης των αποφάσεων (στο τέλος είχαν παραμείνει μόνο 10 από την πλειοψηφία!).  Οφείλεται κυρίως στους ατέλειωτους επαναλαμβανόμενους μονολόγους και  τις παρεμβάσεις του δημάρχου, οι οποίοι γίνονται ανεκτοί  με βάση τον αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.  Γι αυτό ζητήσαμε- ακόμη μια φορά- την αλλαγή του  κανονισμού και δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε ειδική πρόταση γι αυτό. 

 • Οι ώρες των  συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Νεάπολης( συνήθως μετά τις 8 το βράδυ) δεν ευνοούν ούτε την δια ζώσης παρακολούθηση του Δ.Σ από τους πολίτες-ισσες  ούτε την σύνδεση από το σπίτι τους μέσω του YouTube του Δήμου, αφού αυτό παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ήχου και εικόνας  και πολλές φορές δεν εστιάζει καθόλου στον  ομιλητή.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαρία Κυπραίου

Γιάννης Λαθήρας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s