Εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Πλούσια και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση  για την διαχείριση των απορριμμάτων, που οργάνωσε Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στην δημοτική Βιβλιοθήκη.

Την  συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Γρηγοριάδης (Εναλλακτική Θεσσαλονίκη ), ο οποίος επισήμανε ότι για  άλλη μια φορά  χωρίς διάλογο και επιστημονική τεκμηρίωση τείνουν  να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τετελεσμένα που προωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω ενός δημόσιου φορέα(ΦΟΔΣΑ)!

Βασική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, αποτελεί η καύση των απορριμμάτων  με στόχο την μείωση των απορριμμάτων που θάβονται. Συγκεκριμένα ήδη έχει προκριθεί να κατασκευαστούν  μέσω ΣΔΙΤ,  δηλαδή  Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,  δύο φαραωνικών διαστάσεων Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (για το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων, αφού το υπόλοιπο 50% θα ανακυκλώνεται από τους Δήμους) .Ευθύνη  για τις μελέτες και  την κατασκευή θα έχουν ιδιώτες, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από κονδύλια κρατικά και ΕΣΠΑ- παράλληλα με τραπεζικό δανεισμό- και θα αναλάβουν την διαχείριση των μονάδων για 25 έτη. Το γεγονός  αυτό ουσιαστικά σημαίνει   αυξημένα δημοτικά τέλη και περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών-ισσών .  Από τις Μονάδες αυτές  θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο (SRF-RDF) που θα οδεύει προς καύση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως ο ΤΙΤΑΝ και η ΧΑΛΥΨ  στην περιοχή μας. . Χρειάζεται να αντισταθούμε άμεσα και έγκαιρα πριν υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

 Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο  Στέλιος Λημνιός από την επιτροπή αγώνα πολιτών του Βόλου μεταφέροντας την εμπειρία και τις δράσεις του κινήματος  ενάντια στην καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας στην ΑΓΕΤ. Μέσω της καύσης SRF-RDF, τόνισε, οι βιομηχανίες  εξασφαλίζουν πολύ πιο φθηνή παραγωγή ενέργειας , χωρίς να υπολογίζουν βέβαια το περιβαλλοντικό κόστος και τις επιπτώσεις στην υγεία πολιτών-ισσών εξαιτίας των επικίνδυνων τοξικών ρύπων (διοξίνες,φουράνια) που  παράγονται .  Τέτοια  σοβαρά προβλήματα  υγείας ήδη έχουν κάνει δραματικά την εμφάνισή τους στον Βόλο (η θνησιμότητα υπερβαίνει κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο !) και  με σαφήνεια αποτυπώνονται σε μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας αλλά και στην διεθνή βιβλιογραφία .

Τις αρχικές εισηγήσεις ολοκλήρωσε  ο Παναγιώτης Βογιατζής εκ μέρους της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ και του συντονισμού των δημοτικών κινήσεων ενάντια στην καύση. Με αυτόν τον σχεδιασμό, τόνισε,  για τα επόμενα 25 τουλάχιστον χρόνια κάθε σκέψη για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων( μείωση των απορριμμάτων, διαλογή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) με άξονα την αρχή της εγγύτητας, δηλαδή τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων στο κοντινότερο στον πολίτη-ισσα επίπεδο, θα εγκαταλειφθεί εντελώς. Και αν, παρ’ ελπίδα, οι τοπικοί δήμοι καταφέρουν να εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα, τότε για να διατηρηθεί η κερδοφορία του εργοστασίου θα γίνεται εισαγωγή σκουπιδιών από άλλες χώρες (κάτι που επίσης συμβαίνει ήδη στο Βόλο)!

Για όλους τους παραπάνω λόγους  πιστεύουμε  ότι  ο συγκεντρωτικός αυτός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων- σε αντίθεση  με την αποκεντρωμένη διαχείριση- εξυπηρετεί μόνο την αύξηση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου και θέτει  σε μεγάλο  κίνδυνο την υγεία και την ζωή όλων μας.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους  απαιτούμε :

-να  σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την καύση των απορριμμάτων και την δημιουργία των φαραωνικών ΜΕΑ.

-να γίνει πράξη η εναλλακτική διαχείριση  ( με μείωση των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και να εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα από το 2016 σχέδια Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων που προέβλεπαν διαλογή στην πηγή με πέντε( 5) ρεύματα, πράσινα σημεία διαλογής ανά Δήμο, ΚΔΑΥ, μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων κ.λ.π. και  παραμένουν ανενεργά.

– να σταματήσει κάθε συμμετοχή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων και να αποκτήσει   αυτή αποκλειστικά δημόσιο-δημοτικό χαρακτήρα, βασισμένο σε  δημόσιο σχεδιασμό και  χρηματοδότηση για ενίσχυση του εξοπλισμού, στις μόνιμες σχέσεις εργασίας  και στην  συμμετοχή  των ίδιων των εργαζόμενων  σε αυτήν.

-να πρωτοστατήσει η δημοτική αρχή  στην ενημέρωση δημοτών-ισσών μέσα από τα τοπικά συμβούλια  και να συμβάλλει στην κινητοποίηση τους ενάντια στο μοντέλο αυτό διαχείρισης  που απειλεί την υγεία τους και τους  επιβαρύνει  οικονομικά.

Μόνο ένα   δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία πολιτών-ισσών, την μείωση των ανταποδοτικών τελών και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας.  Μόνο ένα τέτοιο σύστημα- με συμμετοχή και έλεγχο των πολιτών-ισσών-  μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι τις ανάγκες μιας ιδιωτικής «βιομηχανίας απορριμμάτων».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο Μ. Μοναστηρίδης συνδικαλιστής των εργαζόμενων στους ΟΤΑ παρουσιάζοντας τις θέσεις των εργαζομένων για το ζήτημα. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων.

Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη της πιο  πλατιάς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στο εξαιρετικά σοβαρό για το περιβάλλον και την υγεία μας θέμα. 

.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s