Ενημέρωση για το Δημοτικό συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρη

Την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών(21η Συνεδρίαση) και συζητήθηκαν 31 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ζητήσαμε  σε επόμενη συνεδρίαση

  1. συζήτηση  για  την τροποποίηση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου  σε δημοκρατική κατεύθυνση προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχείς και μακροσκελείς τοποθετήσεις του Δημάρχου και η χρονική διάρκεια του συμβουλίου(8.30 με 3.30 τα ξημερώματα ! ).
  2. ορισμό των συνεδριάσεων  του Δημοτικού Συμβουλίου σε συγκεκριμένη μέρα με έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.
  3. ενημέρωση των κατοίκων και φορέων του δήμου  με ανακοινώσεις και προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
  4. ενημέρωση- συζήτηση για την απόλυση εργαζόμενης από την ΚΕΥΝΣ(Δημοτική Επιχείρηση) με την παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου.
  5. την πρόταξη στην ημερησία διάταξη  ψηφισμάτων  που έχουν κατατεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση.
  6. την συζήτηση του ψηφίσματος που καταθέσαμε για τις αντιδημοκρατικές τροπολογίες σε σχέση με την λειτουργία των δήμων,αφού αυτό ήρθε προς συζήτηση στις 2.30 η ώρα το πρωί.
  7. την συζήτηση ψηφίσματος που καταθέσαμε ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών από την ΔΕΗ.
  8. την δημιουργία  αξιοπρεπούς και λειτουργικού χώρου για την τέλεση των πολιτικών γάμων στην τοπική ενότητα των Συκεών.

Ειδικότερα στην διάρκεια του Δημοτικού συμβουλίου αναδείξαμε :

Την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και όχι εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Την ανάθεση έργων που αφορούν το πράσινο ,τον ηλεκτροφωτισμό,τις τεχνικές υπηρεσίες ,τα Κοιμητήρια στην ενότητα των Πεύκων στις υπηρεσίες του Δήμου και όχι σε ιδιώτες εργολάβους.

Την κατασπατάληση χρημάτων για υπηρεσίες σε ιδιώτες (πληρωμή κτηνιάτρου με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 40.000ευρώ),τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με την  Πανεπιστημιακή Κτηνιατρική Σχολή ή και η δημιουργία ακόμη Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε φορείς με κριτήριο την μη κερδοσκοπική χρήση τους, την κάλυψη των εξόδων χρήσης από τον Δήμο καθώς και την ενημέρωση- σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών,τονίζοντας την σταθερή άποψη της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ για σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία ως κύτταρα  πολιτισμού και αθλητισμού.

Τις θέσεις μας για το προσφυγικό και την αντιμεταναστευτική πολιτική που ασκείται σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις θέσεις μας για  τα προγράμματα ΕΣΠΑ που γενικεύουν  τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΚΑΙ

 υπερασπιστήκαμε την μη συμμετοχή μας σε επιτροπές παραλαβής έργων με το πολιτικό σκεπτικό της αδυναμίας ελέγχου έργων που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.

Τέλος αναδείξαμε(και ζητήσαμε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου) το ζήτημα της αμφισβήτησης της λευκής ψήφου, η οποία με βάση τον« Κλεισθένη» καταγράφεται μόνο, αλλά δεν καθορίζει την απόφαση επί των θεμάτων.Αυτό έχει το τραγελαφικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται π.χ. ως ομόφωνη  μια απόφαση με καταγεγραμμένες 2 λευκές ψήφους.

Συμπερασματικά η συμμετοχή μας στην πρώτη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει την άποψη μας ότι η  αντιδραστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη – και η συνακόλουθη του Κλεισθένη- μετέτρεψαν τους δήμους σε άνευρους  γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ενός τοπικού κράτους στη ουσία, που αφαιρούν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής δημοτών-ισσών και τους δημοτικούς συμβούλους σε ειδικούς εμπειρογνώμονες επί δεκάδων ζητημάτων τεχνικής φύσεως.Η κινητοποίηση των πολιτών και ο συνεχής και συνεπής αγώνας για την ανατροπή αυτής της συνθήκης αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την πραγμάτωση της ουσιαστικής τοπικής αυτο-διοίκησης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαρία Κυπραίου

Γιάννης Λαθήρας


Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s