Μες τα θερινά τα σινεμά…

Λειτουργούν και φέτος το καλοκαίρι οι θερινοί κινηματογράφοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών , το Σινέ-Παράδεισος στην Νεάπολη και το Σινέ-Άλσος στην Δενδροφυτεία Συκεών. Δύο κινηματογράφοι σε εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, δυο κινηματογράφοι που εδώ και χρόνια αποτελούν πόλο έλξης για τους σινεφίλ του καλοκαιριού. Το  εισιτήριο για τις προβολές – 5 ευρώ το κανονικό, 3 ευρώ για άνεργους , φοιτητές και άνω των 67 ετών – διόλου  ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα όταν   σε αντίστοιχους ιδιωτικούς θερινούς  ξεκινά από  7 ευρώ.   Την ίδια, όμως, χρονική περίοδο  αρκετοί  δήμοι- στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις – αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καιρών καθιέρωσαν ελεύθερη είσοδο στους θερινούς δημοτικούς κινηματογράφους (δήμοι Θέρμης , Πάτρας, Καισαριανής ,Νέας Ιωνίας, Αιγάλεω)  και κάποιοι από αυτούς υιοθέτησαν  την προβολή ταινιών σε πλατείες , δημοτικούς χώρους  καθώς και  σε αυλές δημόσιων σχολείων. Ο δε γειτονικός Δήμος του Παύλου Μελά  για ακόμη μια φορά προχώρησε σε δωρεάν προβολές στον δημοτικό κινηματογράφο «Τζένη Καρέζη» , ορίζοντας ως ελάχιστο αλληλέγγυο εισιτήριο την προσφορά τροφίμων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.

Εύλογα αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς. Για ποιούς λόγους μια δημοτική αρχή, όπως αυτή του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, που συνεχώς και αδιαλείπτως  επιδεικτικά επαίρεται για το εύρωστο ταμείο της και την  κοινωνική της πολιτική, δεν συμπεριέλαβε και τους δυο  θερινούς δημοτικούς κινηματογράφους σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό  δωρεάν προβολών  , προσφέροντας έτσι ανάσα  δροσιάς και πολιτισμού  στους συμπολίτες/ισσες μας;  Ή  μήπως ο κινηματογράφος δεν αποτελεί για έναν δήμο πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής; Είναι σαφές  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  ως κατ’ εξοχήν χώρος παραγωγής πολιτικής, οφείλει να  πρωτοστατεί και στην πολιτική προώθησης του πολιτισμού χωρίς να τον αντιμετωπίζει  με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Και αυτό,  γιατί οι δωρεάν προβολές αποτελούν ένδειξη αλληλεγγύης και οικονομικής ανακούφισης σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αλλά    αποτυπώνουν και την προσπάθεια ενός δήμου να προωθήσει τον κινηματογράφο ως δημόσιο πολιτιστικό αγαθό και  να  φέρει τους πολίτες σε  επαφή με την Τέχνη, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίζουν την  πρόσβαση όλων σε αυτόν. Και βέβαια η κινηματογραφική αυτή  «διάχυση» μπορεί να γίνει κατά τους θερινούς μήνες και  σε δημόσιους  χώρους. Προβολές με ελεύθερη είσοδο  σε πλατείες ,πάρκα, δημοτικούς χώρους και αυλές σχολείων προσφέρουν όχι μόνο τη δυνατότητα ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως «επανανοηματοδοτούν» τον δημόσιο χώρο, ο οποίος από εχθρικό ή αδιάφορο  ( στην καλύτερη περίπτωση) για τους πολίτες /ισσες  έδαφος μετατρέπεται σε οικείο χώρο γόνιμης επικοινωνίας, σε χώρο πραγματικής συνάντησης συμπολιτών/ισσών   μας. Ξαναδίνουν χρώμα στις γειτονιές, τις ζωντανεύουν και γεφυρώνουν ιδανικά το  ιδιωτικό  με το δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο σμίγoυν η Τέχνη και ο Πολιτισμός με την Κοινότητα και την Αλληλεγγύη. Δεν χρειάζονται ούτε επιδεικτικές φωνές ούτε επικοινωνιακά κόλπα………. Μόνο Παιδεία, πολιτική βούληση και σχεδιασμός .

Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό μπορεί να συμπεριλαμβάνονται προβολές  κλασικών ταινιών και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, ακόμη και η διοργάνωση ενός φεστιβάλ ταινιών. Κυρίως ,όμως, η δημιουργία  μιας κινηματογραφικής λέσχης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθερή πολιτιστική καταφυγή, να συμβάλλει  στην οργάνωση θεματικών προβολών και στην λειτουργία των δημοτικών κινηματογράφων. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για τον Δήμο μια νέα κοινότητα , έναν  χώρο συνάντησης, αλληλεπίδρασης  και παραγωγής πολιτισμού. Να δώσει με λίγα λόγια βήμα και λόγο στους συμπολίτες/ισσες και να μην τους/τις περιορίζει στον ρόλο του θεατή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s