Ο «πετυχημένος περιφερειάρχης» και τα ….κουνούπια

Στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας άρχισε τους αεροψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών  πριν μερικές μέρες !  

Έπρεπε να βγάλει προειδοποίηση το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών και να αρθρογραφήσει ο Guardian  ενημερώνοντας τους Βρετανούς  τουρίστες για να αρχίσουν οι αεροψεκασμοί;

Είναι γνωστό και σε μη επιστημονικούς κύκλους  ότι μια ολοκληρωμένη εκστρατεία κατά των κουνουπιών πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο όταν εμφανίζονται οι προνύμφες των κουνουπιών.  Η μέθοδος που συνιστάται με βάση πάντοτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αυτή της καταπολέμησης των σύγχρονων και μαζικών εκκολάψεων. Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του φαινομένου εφαρμόζεται η  μέθοδος της προνυμφοκτονίας, ράντισμα δηλαδή της επιφάνειας των στάσιμων υδάτων με ειδικά εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν επιτρέπουν στις προνύμφες των κουνουπιών να μεταμορφωθούν σε ακμαία κουνούπια. Αλλιώς και καταπολέμηση δεν γίνεται και ξοδεύονται χρήματα χωρίς σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.

Εν τούτοις στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όταν γίνονται ψεκασμοί, αυτοί γίνονται στα τέλη Ιούνη !

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένταση του φαινομένου με υπερβολικούς πληθυσμούς κουνουπιών που πιθανά να έχει σχέση και με τις γενικότερες αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον.

 Εκτός από την παρατεταμένη όχληση των κατοίκων ορισμένα είδη κουνουπιών είναι δυνατόν να προκαλέσουν και σοβαρές ασθένειες. Έτσι οι αεροψεκασμοί είναι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας κατά της ελονοσίας που αρχίζει να επανεμφανίζεται και  του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά την περσινή ιδιαιτέρως έντονη εμφάνιση κρουσμάτων  στη χώρα μας: 316 άτομα νόσησαν πέρυσι από τον ιό στην Ελλάδα και 50 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους !

Εκτός από τους  έγκαιρους ψεκασμούς χρειάζεται :

Ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην διαχείριση των κουνουπιών αφού τα  προγράμματα καταπολέμησης περιορίζονται μόνο στους δημόσιους χώρους και όχι στους ιδιωτικούς όπου υπάρχουν πολλές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ειδική ενημερωτική καμπάνια για τα μέτρα προφύλαξης από τους δήμους, τα σχολεία κλπ.

Ενεργή συμμετοχή των δήμων  με βάση και τις αρμοδιότητες τους ( πχ. καθαρισμός φρεατίων όμβριων κλπ.)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s