Ανησυχία για το Σέιχ Σου

Το παρακάτω κείμενο μας έστειλαν κάτοικοι των Πεύκων εκφράζοντας την μεγάλη αγωνία τους για το δάσος του Σέιχ Σου και μας ζήτησαν να συμβάλλουμε στην ενημέρωση για το πρόβλημα του δάσους και την αντιμετώπισή του.

Καλούμε τους όμορους Δήμους, το Δασαρχείο και την Περιφέρεια Κ.Μ. να κινητοποιηθούν άμεσα.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στο δάσος του Σέιχ Σου ένα θλιβερό και άκρως ανησυχητικό φαινόμενο: πολλά δέντρα, κυρίως πεύκα, παρουσιάζουν έντονες αλλοιώσεις στο χρώμα του φυλλώματος, το οποίο σταδιακά γίνεται καφέ, δίνοντας την εικόνα ότι το δέντρο έχει ξεραθεί πλήρως 

Τα παραπάνω δεν αφορούν, όπως άλλες χρονιές, κάποια μεμονωμένα δέντρα αλλά συνθέτουν ένα εκτεταμένο πρόβλημα, ορατό διά γυμνού οφθαλμού κυρίως από το ύψος του κόμβου του Αγίου Παύλου και ανατολικά, με ιδιαίτερη επίταση στην περιοχή του Ρετζικίου, όπου έχουν πληγεί τεράστιες εκτάσεις δάσους. (Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται έχουν ληφθεί από τη λεωφόρο Παπανικολάου στην είσοδο των Πεύκων καθώς και από το ύψος του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων. Πρόκειται για ερασιτεχνικές λήψεις με κινητό, που ΔΕΝ αποτυπώνουν επαρκώς το μέγεθος του προβλήματος!). Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το φαινόμενο παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση κατά τον τελευταίο μήνα.

 Πολλοί κάτοικοι των Πεύκων έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη του φαινομένου, ερχόμενοι μάλιστα σε επικοινωνία με διαφόρους φορείς (λιγότερο ή περισσότερο αρμόδιους). Δυστυχώς οι απαντήσεις/θέσεις που προέκυψαν παρουσίασαν μεγάλη ποικιλομορφία, γεγονός που όχι μόνο δεν καθησύχασε αλλά αντίθετα επέτεινε τον προβληματισμό μας (πχ αναφέρθηκε ότι πρόκειται για τη γνωστή κάμπια που ταλαιπωρεί το δάσος τα τελευταία χρόνια ή ότι είναι μύκητας ή ότι είναι είδος εντόμου ή ότι τα δένδρα θα ανακάμψουν από μόνα τους ή ότι τα δέντρα θα πρέπει να κοπούν, επίσης εκφράστηκε άγνοια ή έκπληξη για την έκταση του φαινομένου κλπ).

Με τα παραπάνω θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη αγωνία μας για το στολίδι της πόλης που λέγεται δάσος του Σέιχ Σού, ως ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς και της ζωής μας, ζητώντας σας να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες (και ενημέρωση) για την άμεση αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος».

Υπογράφουν: ομάδα ανθρώπων με μεγάλη έγνοια για τον τόπο τους. Ενδεικτικά:
 Σωτήρης Κανταρτζής
 Αθανασία Γιαμούζη
 Γιώργος Λούβαρης
 Αλεξάνδρα Ράντου
 Παναγιώτης Φυτιλής
 Αθηνά Φράγγου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s