
Την στιγμή που η χώρα μας ετοιμάζεται για ταξίδια στο …φεγγάρι, οι κάτοικοι της πόλης μας δυσκολεύονται να ταξιδέψουν από και προς τον τόπο κατοικίας τους ! Οι γειτονιές μας ενώ είναι οι πλησιέστερες χιλιομετρικά από το κέντρο της πόλης , απαιτούνται ώρες ταλαιπωρίας για τη πολυπόθητη ….προσεδάφιση στη πόλη μας. Με αγωνία εργαζόμενοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές προσμένουν να φανούν στον ορίζοντα τα 25, 23, 26, 28, 59, 18 …διαστημικά οχήματα.
Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου η πολύχρονη πολιτική που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των μνημονίων ευθυγραμμιζόμενες με τις επιταγές του κεφαλαίου, Ε.Ε και ΔΝΤ δημιούργησε ρεκόρ ανεργίας, στη Θεσσαλονίκη όπου η επιβίωση είναι μια καθημερινή μάχη, έχει προστεθεί και ο βραχνάς της μετακίνησης λόγω ΟΑΣΘ.
Πανάρχαιος στόλος άθλιων και ακατάλληλων λεωφορείων που χαλάνε στο μέσο της διαδρομής, αραίωση των δρομολογίων όχι μόνο τη νύχτα που ερημώνει την πόλη αλλά και σε ώρες αιχμής, αναξιοπρεπές στοίβαγμα των επιβατών , πανάκριβα εισιτήρια (το εισιτήριο διπλασιάσθηκε αυτά τα χρόνια από 0,5 ευρώ το 2009 στο 1 ευρώ τώρα) , το αίσχος των ελεγκτών , στάσεις χωρίς ή με κατεστραμμένα στέγαστρα, πρόστιμα, ανυπαρξία άλλων μέσων, το ανέκδοτο πλέον με το Μετρό, «αγώνας δρόμου» το πρωί για τους μαθητές για να φθάσουν στο σχολείο, συνθέτουν την εικόνα των ΜΜΜ στη Θεσσαλονίκη. Στο Δήμο μας, εκτός από την προβληματική και διαρκώς επιδεινούμενη μετακίνηση μέσω ΟΑΣΘ που αντιμετωπίζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, έχουμε και την ανύπαρκτη επικοινωνία των 4 ενοτήτων. Κάποιοι συνδημότες για να μεταβούν στο Δημαρχείο πρέπει να πάρουν 2 λεωφορεία με αραιά δρομολόγια.Το σύνολο των εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών και όλου του λαού της πόλης δεν έχει καμιά άλλη επιλογή μετακίνησης, καθώς ο ΟΑΣΘ ήταν ιδιωτικό μονοπώλιο επιδοτούμενο από το κράτος με προνομιακές συμβάσεις που ξεκινούν από το 1957!
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης των Ι.Χ με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ρύπανση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατυχήματα, οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας.
Η νομοθετική ρύθμιση αλλαγής του καθεστώτος του ΟΑΣΘ δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για το τέλος του αμαρτωλού ΟΑΣΘ . Ζητούμενο είναι να διασφαλισθεί η μη επανιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η μη ένταξη της στο υπερταμείο (γεγονός άλλωστε που έχει συμβεί για τις συγκοινωνίες της Αθήνας) σε σύγκρουση με τις επιταγές της Ε.Ε και των δανειστών.
Επειδή θεωρούμε ότι:
• Η υπηρεσία που παρέχουν τα Μέσα
Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, η παιδεία, η κατοικία,
το ρεύμα, το νερό και όχι μηχανισμός για να βγάζουν κέρδη ιδιώτες.
• Η ελεύθερη πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαίωμα για
ανέργους και εργαζόμενους και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.
Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για :
- Δημόσια, ποιοτικά, προσβάσιμα για όλους/ες και στα ΑΜΕΑ μέσα μεταφοράς. Ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης για να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ.
- Αποκλειστικά Δημόσιο φορέα συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο με συμμετοχή του Δήμου για φτηνές, γρήγορες, πυκνές, ασφαλείς, οικολογικές συγκοινωνίες. (Λεωφορεία, μετρό, τρένα, ποδήλατα, τραμ, καραβάκια στον Θερμαϊκό κ.α,).
- Μείωση της ανάγκης των μετακινήσεων με αποκέντρωση στις συνοικίες των δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η τόνωση της αγοράς στην πόλη μειώνει την κίνηση προς το κέντρο ή στα μεγάλα SM.
- Δωρεάν δημοτικά parking.
- Ριζική ενίσχυση της λεωφορειοκίνησης, με πυκνά δρομολόγια, επέκταση ωραρίου τις νυχτερινές ώρες, νέα σύγχρονα οικολογικά οχήματα και αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες.
- Δημοτικά mini bus για τη σύνδεση των δημοτικών ενοτήτων.
- Επέκταση της δωρεάν μετακίνησης από τους ανέργους στους/στις χαμηλόμισθους εργαζόμενους/ες που χρειάζονται λεωφορείο για τη δουλειά τους, στους μαθητές, σπουδαστές και συνταξιούχους.
- Κατάργηση των διοδίων στην περιφερειακή και στις εθνικές οδούς.
- Μέτρα με στόχο τον μηδενισμό των τροχαίων με μείωση των ορίων ταχύτητας μέσα και έξω από την πόλη, συντήρηση και βελτίωση της σήμανσης, κατάργηση των υπαιθρίων διαφημίσεων στους δρόμους, ενημέρωση των πολιτών , κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, ουσιαστικές συνεργασίες με τους φορείς κατά των τροχαίων εγκλημάτων κλπ.
- Ζώνες ήπιας κυκλοφορίας με όριο τα 30km γύρω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ .Πεζοδρόμηση των τμημάτων που περιβάλουν άμεσα τα σχολεία με στόχο την ενθάρρυνση της ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο με τα πόδια ή με μη μηχανοκίνητα μέσα (ποδήλατο, πατίνι, σκέιτ).