Ηλεκτρο/Μαγνητική Ακτινοβολία

Ο αγώνας μας για την προστασία της υγείας συνεχίζεται…

Το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (Η/ΜΑ) από κεραίες κινητής τηλεφωνίας αναδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από Πρωτοβουλίες Κατοίκων σε πολλές γειτονιές του δήμου μας. Οι κινητοποιήσεις αυτές ενημέρωσαν για τους κινδύνους στην υγεία των κατοίκων του δήμου μας, τις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές που στη λογική της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη των εταιριών και των ιδιοκτητών ενοικίασης χώρων τοποθέτησης κεραιών αλλά και την αδιάφορη στάση της δημοτικής αρχής.

Έρευνες αποκάλυψαν ότι και η μη ιονίζουσα ακτινοβολία (Η/ΜΑ) δρα προσθετικά, κάνει ευάλωτη τη μεμβράνη του κυττάρου και διασπά το DNA με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων που την δέχονται. Η Ελλάδα έχει «ασφαλές» όριο το 33 – 51V/m, όταν η τάση παγκοσμίως είναι τα 0,6 V/m. Όμως το «ασφαλές» όριο δεν έχει μόνο μια παράμετρο, δηλ. την ένταση αλλά και :

  • Το χρόνο έκθεσης, δηλ. αν ακτινοβολούμαστε για 1 λεπτό ή για 24ώρες.
  • Τη μυϊκή μάζα, δηλ. η επίδραση σε ένα παιδί και σε έναν αθλητή.
  • Την κατάσταση του οργανισμού, δηλαδή αν είναι εύρωστος ή ασθενής.

Τι γίνεται στο Δήμο μας;

Είναι γνωστό σε όλους/όλες ότι ο δήμος μας αποτελεί για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ιδανική τοποθεσία για την εγκατάσταση κεραιών, δημιουργώντας ένα χρόνιο πρόβλημα Η/Μ ρύπανσης για τους κατοίκους. Συνήθως είναι καμουφλαρισμένες είτε ως καμινάδες είτε ως θερμοσίφωνες.

Οι Πρωτοβουλίες Κατοίκων στις γειτονιές του δήμου μας με αυτοοργάνωση και με ενημερώσεις, έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν αγώνα για την προστασία της υγείας ενάντια στα κέρδη των εταιριών την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών εκπροσώπων τους. Οι δίκες σε βάρος συνδημοτών μας, ο αγώνας που έδωσαν με τη στήριξη των δημοτών και η αθώωσή τους απέδειξε ότι ο αγώνας για την προστασία της ζωής μας είναι δίκαιος.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής αρχικά απουσίασε η βούληση για την ανάγκη να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι κάτοικοι και να ληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας τους. Εμφανιζόταν πάντοτε μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων με σκοπό να τις υποβαθμίσει και να εκτονώσει την αποφασιστικότητα των δημοτών. Όταν οι αγώνες μας υποχρέωσαν την απερχόμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έλεγχο αυτός αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι «τα όρια είναι χαμηλά» χωρίς να υιοθετήσει τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τον αγώνα των κατοίκων και ασχοληθεί με τις συνέπειες της Η/ΜΑ στην υγεία των κατοίκων.

Τα αιτήματα που διαμόρφωσε το κίνημα για την προστασία από την Η/ΜΑ:

  • Να καταργηθεί ο νόμος 3431/2006 που διαμορφώθηκε από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία.
  • Αγωνιζόμαστε για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να βασίζεται στον κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση. Να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες για τους όρους, τα όρια, τον τύπο, τον τόπο και το χρόνο παραμονής των κεραιών.
  • Δραστική μείωση των ορίων στα κατώτατα.
  • Δημιουργία τομέα πεδιομέτρησης στο δήμο ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών, των τοπικών συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων.
  • Πλήρης χαρτογράφηση και έλεγχος νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες και άμεση αφαίρεση όλων των παράνομων κεραιών.
  • Αφαίρεση των κεραιών από χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία κλπ) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων.
  • Αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s