Πρόσφυγες και μετανάστες καλοδεχούμενοι στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

  Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι μια διεθνής τάση. Πατάει πάνω στην υπαρκτή απελπισία και την οργή του κόσμου και προσπαθεί να την στρέψει σε συντηρητική και εθνικιστική κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς –αλλά και του ακραίου κέντρου- χρησιμοποιώντας  ρητορική μίσους προσπαθούν να  ενοχοποιήσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες για την κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αποκρύπτοντας την ευθύνη των ευρωπαϊκών ελίτ για την κρίση αυτή. Αξιοποιούν  παράλληλα την ενσωμάτωση πολλών κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ, PODEMOS κ.λ.π. για να εμφανιστούν με το προσωπείο της «αντισυστημικής» δύναμης.

Στην Ελλάδα, στο εύφορο έδαφος της απελπισίας, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της έλλειψης προοπτικών και της κρίσης της Αριστεράς και των συνδικάτων, φυτρώνουν όλων των ειδών οι ακροδεξιές παραφυάδες. Από τις κραυγές του Άδωνι Γεωργιάδη, στο ακροδεξιό παραλήρημα του Μπογδάνου και από εκεί στους «μακεδονομάχους» που επενδύουν στο μίσος και πουλάνε πατριωτισμό για να χτίσουν τις πολιτικές τους καριέρες. Μέχρι τις δολοφονίες του Σαχτζάτ Λουκμάν, Παύλου Φύσσα, Πετρίτ Ζίφλε.

Παράλληλα συνεχίζουν τη δράση τους οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις στην πολύχρονη δίκη   για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, βλέπουμε τα ποσοστά της να παραμένουν ψηλά, δείχνοντας ότι έχει στεριώσει σε μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας.

Με αφορμή το Μακεδονικό.

Τον τελευταίο χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι με την έξαρση της εθνικιστικής ρητορείας που αναπτύχθηκε μέσω των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, που παραδοσιακά στην πόλη μας γνωρίζουν μια σχετική κοινωνική αποδοχή. Αυτά αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να βρουν χώρο, φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Έχουμε επιθέσεις σε μετανάστες, σε στέκια, κοινωνικούς χώρους, αλλά και σε πολίτες. Ζήσαμε επίσης κύμα μαθητικών καταλήψεων με εθνικιστικό περιεχόμενο.

Η κατάσταση στο Δήμο μας.

Στο Δήμο μας, Δήμο προσφυγικό και τόπο εγκατάστασης οικονομικών μεταναστών τις προηγούμενες δεκαετίες, βλέπουμε με θλίψη να εμφανίζονται ξενοφοβικές αντιδράσεις. Συνθήματα μίσους σε τοπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι πρώτες κραυγές κατά των προσφυγόπουλων που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου, ρατσιστικής χροιάς επίθεση σε μετανάστες, επίθεση ακροδεξιών σε μέλη αριστερής οργάνωσης στη γειτονιά μας, τα Μετέωρα.

Να μην αφήσουμε αυτά τα μικρά ανησυχητικά δείγματα να εξελιχτούν.

Η «Πόλη αλλιώς» παλεύει για:

  • Έμπρακτη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Δημοτικές δομές, εντός του αστικού ιστού, αξιοπρεπούς στέγασης και σίτισης προσφύγων με τη συμμετοχή εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας στη διοίκηση.
  • Τάξεις υποδοχής στα σχολεία με στόχο την ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο κανονικό πρόγραμμα. Σχολεία ανοιχτά σε όλα τα παιδιά.
  • Άμεση υλική προστασία και ηθική υποστήριξη κάθε θύματος ή στόχου των φασιστών.
  • Ισότητα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
  • Κοινωνική και πολιτική εξίσωση προσφύγων και μεταναστών/τριών.
  • Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες/τριες, με πρώτο τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, τις τοπικές συνελεύσεις και όλες τις πολιτικές διαδικασίες των δήμων στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν κι εργάζονται στην πόλη μας.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής των μεταναστών/τριών στην πολιτική ζωή.
  • Ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμικού πλούτου που φέρνει στην πόλη η παρουσία νέων μεταναστών/τριων και προσφύγων. Δράσεις που θα χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και θα αναδεικνύουν τα κοινά βιώματα, παραδόσεις, κτλ.
  • Ουσιαστική αδελφοποίηση με πόλεις από όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με πολιτιστικές και πολιτικές ανταλλαγές, δράσεις αλληλεγγύης κοκ.
  • Συντονισμός με προοδευτικούς δήμους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχους την κοινή πάλη ενάντια στο ρατσισμό-εθνικισμό-φασισμό, τη λιτότητα και τη βαρβαρότητα που γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s