Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ.
Έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του δήμου.
Θέσπισε νέα βουλή με 500 βουλευτές,
που εκλέγονταν κάθε χρόνο με κλήρο 50 από κάθε φυλή.
Όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές.
Έτσι γεννήθηκε στην Αθήνα η δημοκρατία,
το πολίτευμα που δίνει σε όλους του πολίτες το δικαίωμα
αλλά και το καθήκον να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους.
Συκιές-Νεάπολη-Πεύκα-Άγιος Παύλος 2019 μ.Χ. Καλλικρατικός δήμος δημιούργημα όχι του γνωστού Καλλικράτη της αρχαιότητας αλλά των σύγχρονων αρχιτεκτόνων ενός άκαμπτου και θωρακισμένου θεσμού απέναντι στο λαό αλλά ευέλικτο απέναντι στους εργολάβους, την ΕΕ, τα ΕΣΠΑ και τις εταιρείες. Ένα τοπικό κράτος στην ουσία.
Ένας τεράστιος δήμος όπου η λαϊκή συμμετοχή είναι αδύνατη, η απομάκρυνση των πολιτών από τα του δήμου δεδομένη (καμιά σχέση με τον Κλεισθένη που χώρισε την Αθήνα σε πολλές περιοχές -τριττύες).
Μια ομάδα ενεργών πολιτών με πλούσια κινηματική δράση αποφασίζει στην συνέλευση της να παρέμβει στις «αυτοδιοικητικές» εκλογές. «Η πόλη αλλιώς» το βαφτίζουνε. Ενωτική γιατί συμμετέχουν αγωνιστές από διαφορετικές καταβολές. Ανατρεπτική γιατί θέλουν να ανατρέψουν την αθλιότητα της ζωής μας και της πόλης που ζούμε. Παρέμβαση γιατί παρεμβαίναμε και θα παρεμβαίνουμε αγωνιστικά σε ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν, υποστηρίζουν, να διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών κυρίως εκπρόσωποι των μνημονιακών κομμάτων που ευθύνονται για την κρίση και την λεηλασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Φτάνει πια η υποκρισία˙ δεν πάει άλλο έτσι ! να πάει αλλιώς!
Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και δημοκρατικά…
Αν η ομάδα αποτελείται από λιγότερα από 42 ;; άτομα δεν έχει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Προφανώς αυτό δεν είναι του Κλεισθένη ούτε και αυτού του αστικού συντάγματος. Έστω ότι βρίσκονται οι υπόλοιποι φίλοι/φίλες και συναγωνιστές και συμπληρώνεται ο …Κλεισθενικός αριθμός.
Πρέπει να έχετε έναν για «επικεφαλής» ! Αν η ομάδα προτάσσει την ισοτιμία και την συλλογικότητα, όταν τα μέλη της είναι «επί ποδός» σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, σιχαίνεται τα αρχηγιλίκια, καταγγέλλει μετά βδελυγμίας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο (Κλεισθένη ακούς;;) καλείται τώρα να παραβεί τις αρχές της. Έστω ότι το ξεπερνά κι αυτό ορίζοντας κάποιον/κάποια από τα μέλη της τυπικά επικεφαλής τονίζοντας την εναλλαγή και την ανακλητότητα από τις θέσεις των συμβούλων.
Πρέπει να έχετε ΑΦΜ και λογιστικά βιβλία! Μα δεν είμαστε επιχείρηση, σε επιχείρηση μετατρέψατε τους κατ ευφημισμόν δήμους και τον δικό μας, μεγάλη μάλιστα με 1000 εργαζόμενους που τους απολύετε, τους μετακινείτε, όπου θέλετε, τους εκφοβίζετε, τους εκβιάζετε. Με τέλη και φόρους δυσβάσταχτους για τον λαό. Με επιχειρηματικά στρατηγικά σχέδια, εταιρική δομή κ.ο.κ. Είναι στα πλαίσια της διαφάνειας μας λένε οι εκπρόσωποι ενός κράτους βουτηγμένου στην διαπλοκή ,τα σκάνδαλα, τις φανερές και κρυφές επιχορηγήσεις, τα απλήρωτα δάνεια, τα «δώρα». Μα στην ομάδα μας συμμετέχουν χαμηλόμισθοι υπάλληλοι κυρίως, κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί, άνεργοι και φοιτητές δεν έχουμε από πίσω μας κόμμα προστάτη και χορηγό.
Έστω ότι προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε κι αυτό και επισκεπτόμαστε την …αρμόδια ΔΟΥ.
-Εντάξει τα χαρτιά σας μα δεν έχετε δηλώσει «έδρα».
-Γραφεία! εκλογικά κέντρα ! μας εξηγούν και μας παραπέμπουν πάλι στον Κλεισθένη όχι στον αρχαίο αλλά στο νέο συνονόματο νόμο.
-Μα εμείς συνεδριάζουμε στους δρόμους, σε αυτόνομα στέκια, στα σπίτια, στην δημαρχεία δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί (άγνωστες λέξεις την Αθηναϊκή δημοκρατία), απλοί πολίτες είμαστε, δεν έχουμε χρήματα για γραφεία και εκλογικά κέντρα. Δηλαδή αποκλείετε τους φτωχούς; μα αυτοί είναι η κοινωνική πλειοψηφία και αυτό προφανώς δεν είναι δημοκρατία.
Με τα πολλά βρίσκουμε έναν χώρο ενός από την ομάδα και πάμε ξανά τρίτη φορά στην «αρμόδια ΔΟΥ».
-Ναι καλά αλλά δεν το δηλώσατε ηλεκτρονικά στο taxis net. Εξουθενωμένοι υποκύψαμε και σ αυτή την απαίτηση του σύγχρονου ψηφιακού κράτους και αποκτήσαμε «έδρα»!
Πρέπει τώρα να πληρώσετε τα … «παράβολα» ! Ο… Κλεισθένης έχει μετατρέψει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε εμπόρευμα. 50 ευρώ πρέπει να πληρώσεις στο κράτος της Ελληνικής δημοκρατίας για να είσαι υποψήφιος και ο «δήμαρχος» 200 ! Ακόμα δεν απελπιστήκατε; μας λένε, ακόμα επιμένετε;
–Δεν καταλαβαίνετε ότι τα κοινά δεν είναι για τους κοινούς θνητούς; Είναι για τους παράγοντες, τους ειδικούς, τους managers, τους κομματάρχες, τους επώνυμους, τους εργολάβους, τους Μπέους, τους Ψινάκηδες και τους Φλωρινιώτηδες της χώρας . Δεν θα το βάλουμε κάτω είπαμε και βάλαμε κάτω ό,τι είχαμε και δεν είχαμε ο καθένας να πάρουμε τα «παράβολα» . Ηλεκτρονικά κι αυτά, μεγάλη ευκολία.
Πρέπει επίσης να τυπώσετε μόνοι σας τα ψηφοδέλτια.
Πού ακούστηκε αυτό; ακόμη και στα πιο μικρά σωματεία εργαζομένων τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται από το ταμείο του.
70 χιλιάδες ψηφοδέλτια ! Πως θα γίνει αυτό;
Θα γίνει κι αυτό !Αρχίσαμε να το βλέπουμε σαν παιχνίδι πλέον, σαν παιδικό παραμύθι: «τα 7 μεγάλα κατορθώματα». Σκαρώσαμε μια συντροφική κουζίνα με εκλεκτά εδέσματα, ένα ρεμπέτικο γλέντι, τσοντάρανε και κάτι φίλοι θυμωμένοι με την ταλαιπωρία και ενθουσιασμένοι για το πείσμα μας και τα «ψηφοδέλτια» πήραν τον δρόμο του τυπογραφείου.
Τέλος(;) πρέπει να διαδώσετε μόνοι σας τις προτάσεις και τις ιδέες σας.
Και τα ΜΜΕ κύριε; Τα τοπικά κανάλια, οι εφημερίδες, τα sites δεν προβάλλουν ισότιμα όλες τις απόψεις;
Αυτά δεν είναι για αιρετικές φωνές σαν εσάς, εσείς δεν λέτε ανούσιες τυποποιημένες κοινοτυπίες «πάμε μπροστά», «πάμε μαζί», «δημιουργία», «καθαρή πόλη» κ.ο.κ. και το χειρότερο : καλείτε τον κόσμο να πάρει τις τύχες τα δικά του χέρια, να αγωνιστεί να αλλάξει τη ζωή του. Και τα ΜΜΕ, τα πιο πολλά, έχουν από πίσω τους συμφέροντα πολιτικά, οικονομικά που εσείς πάτε να τα βάλετε μαζί τους, κάποιοι υποψήφιοι πληρώνουν κιόλας για να προβάλλονται.
Η μόνη μας ελπίδα είναι από «στόμα σε στόμα», από χέρι σε χέρι, από καρδιά σε καρδιά…. αλλά έτσι δεν άλλαζαν πάντα προς το καλύτερο τα πράγματα; Η ουτοπία του χθες έτσι δεν γινόταν πραγματικότητα;
Ο σύγχρονος …Κλεισθένης ή θα είναι συλλογικός και ανατρεπτικός ή θα είναι μεταμφιεσμένη ολιγαρχία και βαρβαρότητα.
.