Όχι στις εξώσεις προσφύγων

Είναι  γνωστό  ότι  εκατοντάδες  συμπολίτες μας ,αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες ,  απειλούνται τις επόμενες εβδομάδες με έξωση από τα κοντέινερ των προσφυγικών στρατοπέδων και τα διαμερίσματα  του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης που δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου  επικαλείται την δυνατότητα κοινωνικής τους ένταξης και ορίζει την σταδιακή άρση παροχής στέγης και οικονομικής βοήθειας, υποστηρίζοντας  ότι- ως αναγνωρισμένοι  πρόσφυγες  –  δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον «ωφελούμενοι» των συγκεκριμένων προγραμμάτων .   Με λίγα λόγια  πετιούνται στον δρόμο εκατοντάδες άτομα και οικογένειες για να αποσυμφορηθούν   τα Κέντρα Υποδοχής και να εγκατασταθούν άλλοι πρόσφυγες στις συγκεκριμένες δομές.

 Η προβαλλόμενη από το Υπουργείο αιτιολογία  αποτελεί τον ορισμό του παράλογου και   φαντάζει ως κακόγουστο αστείο, αφού καμία δυνατότητα ένταξης δεν υπάρχει. Καμία  δομή  δεν έχει δημιουργηθεί   και κανένα σταθερό υποστηρικτικό πλαίσιο δεν υπάρχει  για ανεύρεση στέγης και  εργασίας , για συμβουλευτική ή για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας , παρά μόνο τρίμηνη επιδότηση και  δυνατότητα συμμετοχής κατά προτεραιότητα σε οχτάμηνα  προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν από τις δομές. Δηλαδή καμία βιώσιμη εναλλακτική .Ήδη οι  εργαζόμενοι  στις ΜΚΟ  και στον χώρο ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, αρνούμενοι να  εκτελέσουν την απάνθρωπη αυτή απόφαση,  απάντησαν με  απεργία  την προηγούμενη Τρίτη 16 Απρίλη.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ένταξης προσφύγων και μεταναστών όσο η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει την υποδοχή και ένταξη των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Όσο  η κοινωνική πρόνοια ιδιωτικοποιείται και μένει στα χέρια των ΜΚΟ, όσο τα δικαιώματα συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε “προγράμματα‘’ και ‘’δράσεις’’ περιορισμένου χρόνου και περιορισμένης ευθύνης. Όσο  συνεχίζεται η νεοφιλελεύθερη  αντιμεταναστευτική πολιτική που επιβάλλει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας. Η  πολιτική που κλείνει την Βαλκανική διαδρομή και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Που καταπατά δικαιώματα και οδηγεί στον αποκλεισμό και στην εξαθλίωση χιλιάδες  ανθρώπους. Που υπονομεύει μακροπρόθεσμα ολόκληρη την κοινωνία, θρέφοντας την βία και τον ρατσισμό .

Ως  ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ πιστεύουμε ότι το δικαίωμα στην στέγη είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις και ότι κανένας άνθρωπος σε ανάγκη δεν μπορεί να ‘’περισσεύει’’. Καμία δικαιολογία και καμία επίκληση διαχειριστικών προβλημάτων δεν νομιμοποιεί τις  μαζικές  εξώσεις  εκατοντάδων ανθρώπων. Στο τοπίο αυτό αναδεικνύεται  η   ευθύνη που έχει-  εκτός από το  κράτος- και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην βρεθεί κανένας άνθρωπος στον δρόμο.  

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

 Στεκόμαστε στο πλευρό  των προσφύγων που κινδυνεύουν με έξωση και διεκδικούμε μαζί τους το αυτονόητο δικαίωμά τους   στην στέγαση καθώς και την  δημιουργία υποστηρικτικών  δομών από το κράτος και τους δήμους  για συμβουλευτική, ανεύρεση εργασίας και εκμάθηση της ελληνικής  γλώσσας .

Στηρίζουμε την απόφαση των εργαζομένων στις ΜΚΟ, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα  και επιδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αρνούνται την  εφαρμογή αυτών των εξώσεων.

.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s