Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου!


Το Σέιχ Σου, το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη και άλλα 100 ακίνητα του δήμου στο υπερταμείο!

Σχεδόν 100 ακίνητα και κοινόχρηστοι χώροι του δήμου Νεάπολης Συκεών  μεταφέρονται στο υπερταμείο, από τα οποία τα 21 βρίσκονται στη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, τα 28 στη Δ.Ε. Νεάπολης, τα 15 στη Δ.Ε. Πεύκων και τα 36 στη Δ.Ε. Συκεών.

Με την Υ.Α. 0004586 ΕΞ 2018 (ΦΕΚ Β΄2320) ο υπουργός Οικονομικών μεταβίβασε τα παραπάνω ακίνητα στην ‘Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ’. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα τα οποία παραχωρήθηκαν στον δήμο ή στους πρώην δήμους, με σκοπό την κατασκευή σχολείων, κοινωνικών υποδομών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου κ.λπ. Στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα περιλαμβάνεται  η έκταση του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου!

Όλα προς «αξιοποίηση» για την εξυπηρέτηση του ληστρικού και παράνομου χρέους και χάρισμα στους «επενδυτές»

Να υπενθυμίσουμε ότι το «Υπερταμείο» έχει συγκεκριμένους στόχους:  (αντιγράφουμε από τον νόμο): «Η Εταιρεία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Μιλάμε για ένα ταμείο που λειτουργεί ως χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που η διοίκησή του ελέγχεται από την Τρόικα, που αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον, αλλά στόχο έχουν να πουλήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να εξυπηρετήσουν απευθείας τους δανειστές.

Μπορεί το Σέιχ Σου να περάσει στο Υπερταμείο; Μπορεί το Σέιχ Σου να δοθεί για εκμετάλλευση σε κάποιον ιδιώτη; Μπορεί κάποια μέρα οι Θεσσαλονικείς να πληρώνουμε για να κάνουμε βόλτα στο δάσος της πόλης μας; Η απάντηση είναι ναι, αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.

Το Σέιχ Σου έχει ήδη δοθεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ (που έχει υπαχθεί στο Υπερταμείο με τον Ν. 4389/2016) , με την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου της 19/6/2019. Πρόκειται για την ίδια Υπουργική Απόφαση που είχε περάσει στο Υπερταμείο τα μισά μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως τον Λευκό Πύργο, τα τείχη και αναρίθμητα ακίνητα σε όλο τον Δήμο. Μετά την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, 2.330 μνημεία και άλλα ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ εξαιρέθηκαν από αυτή τη λίστα (με νέα Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ΦΕΚ 57/Β/21.1.2019), όχι όμως και το Σέιχ Σου, που παρέμεινε στην ΕΤΑΔ ως «φιλέτο».

Απορίας άξιον είναι γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι καθ ύλην αρμόδιο, αφού έχει κηρύξει το Σέιχ Σου «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με δύο διαδοχικά ΦΕΚ το 1984 (ΦΕΚ B 148 – 15.03.1984, ΦΕΚ B 549 – 09.08.1984), δεν ζήτησε να «εξαιρεθεί» από το Υπερταμείο μαζί με τα άλλα ακίνητα αρμοδιότητάς του. Μήπως γιατί γνωρίζουν ότι πρόκειται για «φιλέτο» που κάποιοι εποφθαλμιούν; και δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή να νοικιάσουν το Σέιχ Σου σε ιδιώτη!

Είναι στο δικό μας χέρι να τους σταματήσουμε! Είναι ώρα  οι Δήμοι, οι συλλογικοί φορείς και συλλογικότητες, δημοτικά σχήματα και σωματεία να παρέμβουν οργανωμένα. 

Ο δημόσιος πλούτος και το πολύτιμο δάσος  ανήκουν στην πόλη και στο λαό της, όχι στα αρπακτικά του Υπερταμείου και της ΕΕ.

Η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Υπερταμείο μπορεί να σταματήσει το ξεπούλημα. Κανένας συμβιβασμός με το μνημονιακό πλαίσιο κυβέρνησης-ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου και φυσικού πλούτου.

Κατάργηση του υπερταμείου.

Διαγραφή του χρέους, απελευθέρωση από τη φυλακή της ΕΕ.

Αξιοποίηση των ακινήτων για σχολικές, κοινωνικές ανάγκες του λαού και χώρους πρασίνου!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s